Wél of juist géén brood en pasta te eten bij het afvallen?

- 04 november 2019 - door Alexander van Eijndhoven

Als je wilt afvallen let je uiteraard extra goed op je voeding. Je kiest voor verse groenten en fruit en misschien ben je wel met superfood in de weer gegaan. Maar dat brood en die pasta blijven toch lonken. Het geeft je gelijk een verzadigd gevoel en het is ook lekker makkelijk. Wel heb je er vaak gelijk zo’n opgeblazen gevoel van. De laatste tijd worden brood en pasta meestal afgeraden als je wilt afvallen. In dit artikel lees je waarom en ik geef je ook slimme alternatieven.

*En hoe zit het eigenlijk met speltbrood of volkorenbrood en -pasta? Kun je dat wél eten als je wilt afvallen?

Lees verder en ontdek niet alleen de beperkingen, maar juist de mogelijkheden!

Snelle koolhydraten in brood en pasta

In Nederland eten we veel brood. We zijn het land met de grootste keus in broodsoorten. Ook hebben we de Italiaanse keuken ontdekt met allerlei soorten pasta’s. In brood en pasta zitten echter veel snelle koolhydraten.

Koolhydraten worden omgezet in bloedsuikers (glucose) en deze stapelen zich in je lichaam op als vet. Met name wit brood en witte pasta waarbij de tarwekorrel niet meer in tact is na het bereiden, bevat veel snelle suikers. Deze laten je bloedsuikerspiegel met een rap tempo stijgen. Daarna krijg je al snel weer trek.

Als je altijd bijna je gehele energievoorraad haalt uit snelle koolhydraten dan raken je insulinelevels uit balans en dit kan op den duur leiden tot obesitas en diabetes type 2.

Dit betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Het is alleen belangrijk dat je kiest voor langzame koolhydraten.

Tarwe in brood en pasta

Ook van tarwe worden veel voedingsdeskundigen niet enthousiast. Niet alleen voor mensen met een gluten-intolerantie zouden producten met tarwe slecht zijn. Tarwe zou zorgen voor overgewicht, darmproblemen, huid-allergieën, ademhalingsproblemen en een snelle veroudering. Ook zou het schadelijk zijn voor je hersenen en je immuunsysteem.

Andere soorten brood

Als je dat in het begin moeilijk vindt of toch nog af en toe brood wilt eten kies dan voor de volgende broodsoorten: Zuurdesembrood, boekweitbrood, roggebrood, kamutbrood (soort graan) en volkorenbrood.

Haal je brood bij de bakker of de natuurvoedingswinkel, dan ben je zekerder van de kwaliteit. Je kunt ook kiezen voor glutenvrije producten, maar let op! Er zitten gek genoeg veel suikers (omdat er anders weinig smaak aan zit) en chemische toevoegingen in. Koolhydraat-arm brood zou je ook kunnen proberen maar de smaak verschilt nogal met gewoon brood.

Veel mensen denk dat speltbrood goed is omdat het geen tarwe bevat. Maar speltbrood bestaat vaak voor een groot deel alsnog uit tarwe om de kosten te dekken. En spelt bevat een vorm van gluten die bij veel mensen niet goed kan vallen. De commercie maakt handig gebruik van het feit dat er interesse is in producten met spelt. Maar lees altijd goed de ingrediënten: producten als speltkoeken en spelteierkoeken bevatten bijvoorbeeld enorm veel suiker.


Broodvervangers en pastavervangers om af te vallen

In plaats van brood en pasta is er een ruime keuze in producten die gezonder zijn en waar je makkelijk mee kunt afvallen. Wees niet bang dat je continu trek hebt; deze producten geven ook een verzadigd gevoel maar na de maaltijd voel je je vaak lichter dan bij brood en pasta.

Je kunt denken aan: Groenten, fruit, havermout, quinoa (zowel voor ontbijt, lunch en avondeten), amaranth, teff, boekweit (in de vorm van pap of pannenkoeken) boekweitnoedels, bruine rijstnoedels, gierst en zilvervliesrijst.

Havermout bevat ook gluten maar dat is een stuk beter te verdragen dan de gluten in brood en pasta. Kies liever voor havermout dan voor brinta of muesli. Deze bestaan met name uit tarwe en in muesli zitten vaak veel suikers (glucose en/of fructose).

Wat erg goed vult zijn noten, peulvruchten (bijv. in hummus), eieren, yoghurt en melk van soja/amandelen/kokos, fruit zoals avocado, bosvruchten en bananen.

Smoothies, soepen en salades zijn ideaal om alles te combineren.

Als er producten zijn die je minder lekker vindt maar die wel erg gezond zijn dan kun je ze mixen of pureren en zo krijg je alle voedingsstoffen toch binnen.

Je kunt tegenwoordig heel makkelijk pasta maken van groenten. Bijvoorbeeld ‘courgetti’. Je ‘schilt’ de courgette (of een andere groente) tot dunne, spaghetti-achtige sliertjes met een spiraalsnijder (niet duur) en het is leuk en eenvoudig om te maken. Dan heb je echt het gevoel dat je pasta eet (je fopt jezelf een beetje…) en het vult ook nog eens prima.

Aardappels zijn niet per definitie ongezond, zeker niet als je daarbij genoeg beweegt. Aardappels bevatten zetmeel, vitamines en mineralen en kunnen dus een goede brandstof vormen. Maar om af te vallen zijn aardappels niet ideaal.

Zoete aardappel (bataat) is daarentegen een heel gezond alternatief!


Lang(er) in de keuken?

In sommige gevallen sta je iets langer in de keuken voor je gezonde maaltijd. Maar je went er snel aan en je gezondheid is de investering waard, toch? Je kunt ook dingen (voor)bereiden op een voor jou gewenst moment, bijvoorbeeld ’s avonds.

Je bewaart dan je havermout, quinoa of smoothie gewoon in de koelkast en roert de boel vooraf nog even door elkaar, of warmt het op indien nodig. Als je in de supermarkt staat, stel dan je groenten centraal en bedenk dan pas wat je daarbij wilt eten, in plaats van andersom.

Nooit meer brood of pasta?

Mag je nu nooit meer brood en pasta eten? Dat lijkt ons overdreven. Als je er erg trek in hebt, je uit lunchen of dineren gaat, of iemand heeft voor je gekookt dan kun je dat best een keer eten. Zie het als een traktatie en niet als basis voor je dagelijkse voeding. Of neem in zo’n geval de volkoren variant, of een kleine portie.

Resultaat van geen brood en pasta eten

Het heeft even tijd nodig om je lichaam (en geest!) te laten wennen aan het beperken of schrappen van brood en pasta. Geef het een maand of twee. Meer dan een kilo per week afvallen is overigens niet per se gezond. Kijk ook naar het grote plaatje: Niet alleen het afvallen zal je uiteindelijk makkelijker afgaan.

Je zal je fitter voelen, meer energie hebben en een minder opgeblazen gevoel.

Je zal je beter kunnen concentreren, je geheugen zal scherper zijn en je zal minder snel last hebben van huidallergie, ademhalingsproblemen of een belabberde stoelgang.

Als je lekkerder in je vel zit wordt sporten ook makkelijker en krijg je meer zin in het variëren en klaarmaken van gezond eten.

Nog een tip: gebruik een kleiner bord. Je hersenen worden dan weer ‘gefopt’, want die denken dat je wel een heel bord op hebt!

Met Vitale Groet, Alexander